Forløb og kurser

3 tegn på, at du er en ambitiøs forælder

arbejdsliv forventninger kompetencer lederskab udbrændt Jan 25, 2023

I dag lærer du, hvorfor vi bruger ordet ambitiøs alt for snævert. Grunden til, at du skal læse om ambitioner er, at det er muligt at være ambitiøs på mange måder og i utallige områder af livet. Hvis ikke vi forstår det, så risikerer vi at føle os dårlige, forkerte, dovne og ja… uambitiøse.

I dagens Danmark hører ordet ambitiøs typisk til i erhvervslivet.

  • Du er ambitiøs, når du arbejder solen sort for at kravle op ad karrierestigen.
  • Du er ambitiøs, når du er leder med en fin titel og gerne vil bestemme.
  • Du er ambitiøs, når du går efter succes og penge.

Det er alt sammen godt, hvis det føles rigtigt for dig. For mange af os føles det imidlertid ikke rigtigt – men det betyder ikke, at vi er uambitiøse. Tværtimod!

Portræt af en ambitiøs forælder

Her kommer et lille portræt af en ambitiøs forælder, som jeg er inspireret af i mit liv.

Vi kan kalde hende Hanne. Hun var min kontormakker, da jeg i mine 20’ere startede min karriere: nyuddannet fra CBS, fuld af smarte buzzwords om ledelse og HR og helt optaget af mig selv.

Hanne havde tre små børn og var på deltid. Vores chef drillede hende med, at deltid er den nemmeste måde at snyde sig selv på, fordi du nemt arbejder lige så meget - bare for færre penge. Hanne var ligeglad. Hun sagde, at det gav hende god samvittighed, når hun gik tidligt for at hente børnene.

Jeg så Hanne blive ked af det, når hendes jævnaldrende kollegaer kom ind og fortalte om forfremmelser og nye titler. Men jeg så hende også være stålsat på sit valg om at have tid til sine børn, mens de er små. Så rystede hun det af sig og tog til møde i forældrerådet i datterens børnehave.

Hanne var skidedygtig (pardon my french). Hun knoklede og leverede flotte resultater. Men hun knoklede først og fremmest for sin familie. Hun syede fastelavnskostumer (seje kostumer – jeg bevidnede sønnen klædt ud som slikpose!), arrangerede børnefødselsdage og var en varm støtte i hverdagen.

Jeg forstod det ikke dengang. Jeg rådgav hende til at sidde på hænderne, når der var valg i bestyrelsen (på skolen, i børnehaven, i spejderbevægelsen). Hun forklarede tålmodigt, hvorfor det var vigtigt for hende at bidrage. Jeg hørte vist ikke efter. Undskyld Hanne!

I dag forstår jeg! For nu har jeg selv små børn og er ambitiøs på min families vegne. Og Hanne….? Hun er i dag kontorchef i en vigtig statslig styrelse. Hun gør det kanongodt. Og så har hun store, fine teenagebørn, som har haft deres mor tæt på i alle de år, hvor de havde allermest brug for det.

Spot det - er du en ambitiøs forælder?

Her kommer 3 kendetegn på en ambitiøs forælder. Jeg er en af dem – måske også dig?

  1. du får arbejdet til at passe ind i livet – ikke omvendt!
  2. du træffer svære valg hver dag for at stå på mål for dine prioriteringer
  3. du leverer tonsvis af usynligt arbejde i hjemmet, med børnene og i foreninger, skole og institutioner – det er værdifuldt, men rigtig nemt at overse både for dig selv og andre.

Vær ambitiøs på DIN måde

Pointen er, at det er muligt at være ambitiøs på hver vores måde og at vi med fordel kan bruge ordet ambitiøs i flere områder af livet – ikke kun i den del, der handler om at arbejde. Jeg kan godt lide at arbejde: jeg vil gerne gøre en forskel og skabe noget med mine evner. Men ikke på bekostning af min familie.

Jeg kan også godt lide at spille badminton – men ikke 8 timer om dagen. HVER dag.

Ambitiøse forældre har truffet et valg om, hvem der skal nyde godt af deres ambitioner.

Vær stolt af dine prioriteringer – også selvom nogle af de gammeldags ambitiøse ikke forstår det!

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.