Forløb og kurser
De fem tidsfælder

Tidsfælden… hvilken strategi bruger du?

10 hacks tidsfælder May 31, 2022

Tidsfælden handler om det tidspres, som mange børnefamilier befinder sig i. Bare døgnet havde en ekstra time, hører jeg mange sige.

”Vi har ikke tid til at være familie. Vi har ikke tid til vores børn” skriver den amerikanske forsker Arlie Hochschild, som er ophavskvinde til tidsstrategierne. 

Når arbejdspresset stiger, lægger det pres på hjemmelivet. Konflikten mellem arbejde og familie spidser til og så griber forældre til en eller flere af tidsstrategierne. 

Her er fem forskellige strategier, som mange hårdtarbejdende småbørnsforældre bruger, for at håndtere tovtrækkeriet mellem familie og arbejde. 

Hvilke tidsstrategier kan du genkende dig selv mest i?

 

Klem-ballerne-sammen strategien
Udholdenhed er kodeordet i den første strategi. Sådan er det nok bare at være småbørnsfamilie, kan du tænke. Du klarer dig igennem arbejdet og hverdagen ved at sænke forventningerne og sammenligner gerne med andre, der er endnu dårlige stillet: ”mit arbejde er heldigvis fleksibelt” eller ”tænk, hvis vi også havde lang transporttid” og ”godt, vi ikke længere har blebørn”.


Vi-hygger-i-weekenden strategien
Også kendt som udskyder-strategien. Som ”udskyder” har du en vision om bedre tider forude. ”Vi har kvalitetstid i morgen” eller ”I weekenden skal vi noget sjovt” eller denne ”det bliver bedre, når XX er overstået”. Klassikeren lyder sådan her ”Vi skal bare lige hen til sommerferien, så bliver det godt igen”. I stedet for at opgive morskab og meningsfuld tid, så udsætter du det.


Det-er-sjovt-at-have-travlt strategien
Her bliver travlhed en del af dit DNA. Du finder mening i at sammenpresse de daglige aktiviteter. I stedet for at opgive eller udsætte morskab og mening, så nyder du det på en hurtig og tempofyldt måde. Du finder stolthed i at være nyttig, effektiv og helt i top. Det kan endda være, at børnene også kan overtales til at synes, det er sjovt at have travlt: ”Kom, lad os se, hvem der kommer først…”


Vi-må-have-hjælp strategien
Uddelegering af dagligdagens gøremål er løsningen i Vi-må-have-hjælp-strategien. Du får andre til at deltage i de glædelige og meningsfulde stunder, som hjælpere i stedet for dig selv. Mange kender det fra dagpleje og daginstitutioner, men du kan også uddelegere hjemmelivet til bedsteforældre, barnepiger, hundeluftere, hjælp til rengøring, madlavning og indkøb.


Op-på-barrikaden strategien
Modstand mod de rigide rammer fylder i den femte strategi. I stedet for at tilpasse dig, så forsøger du at ændre og begrænse kilden til arbejdspres. Du føler ikke, at effektivitet i hjemmet virker eller er godt, så du knokler for at reducere din arbejdstid for at undgå det pres, som arbejdet lægger på familien. Du skynder dig mere, løber hurtigere på arbejde. Måske bliver du set på som modstander eller ”nej-sigeren” af kollegaerne.

 

Pointen er, at ingen af strategierne er specielt gode som bæredygtige løsninger til at ændre på den fundamentale ubalance. Men det er de metoder, vi ofte kommer til at bruge, fordi vi ikke ved, hvad vi ellers skal gøre. 

Jeg kan selv genkende lange perioder med både udholdenhed og travlhed fra mit liv.

Hvis det føles som om du ikke bruger tiden rigtigt, så er det måske tid til en justering. Brug den kommende sommerferie som en tiltrængt pause og et pusterum. Det er i pauserne, at vi har mulighed for at mærke efter, hvordan vi i virkeligheden har det. Reflekter over hvilke tidsstrategier du oftest bruger. Hvad fungerer godt for dig og din familie? Og hvad er du helt færdig med at gøre?

 

Har du brug for at ændre noget i din arbejdssituation her og nu? 

Skab dig lidt tiltrængt luft og mere albuerum i hverdagen allerede i morgen. Eller i dag? Lær metoderne til at arbejde smartere, frækkere og mere effektivt, så du kan holde fri med din familie. Jeg har udarbejdet en sådan-gør-du guide med 10 hacks, der bare venter på at blive implementeret i DIN hverdag. Følg linket nedenfor og start allerede nu!

Sådan arbejder du mindre uden at gå ned i løn – 10 hacks til vidensarbejdere, der ønsker mere frihed og tid til familien.

 

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.