Forløb og kurser
Kører dit liv som en trehjulet cykel?

Kører dit liv som en trehjulet cykel?

balance egenomsorg kickstart ny retning Jun 21, 2022

Hold godt fast i rattet, for nu vil jeg fortælle om, hvordan det bringer ubalance og slingrekurs med sig, når ambitiøse forældre kommer til at overse eller helt glemme, hvad de egentlig selv har lyst til. 

Mange forældre kommer i deres iver efter at imødekomme forventninger udefra til at tilsidesætte deres egne behov. I forsøget på at gøre det godt både som forælder og på arbejdet ender vi med at overhøre os selv og i sidste ende gøre det præcis modsatte af, hvad vi egentlig ønsker. 

Det her ved du godt allerede, men hvis vi for længe overhører vores egne behov, så kan vi ikke være noget for andre.

Det svarer til at køre sit liv som en trehjulet cykel, men kun bruge to af hjulene. ”Hvordan det….?” Spørger du måske… 

 
Forestil dig en trehjulet cykel

Den gode gammeldags slags nede fra børnehaven. Den er sandsynligvis rød med to baghjul (evt. med lad) og et enkelt forhjul med styret ovenpå. Kender du den? Sådan en har min søn i hvert fald lært at cykle på. 

Se nu for dig, at du er den cykel, og du drøner afsted med fuld fart på ned af bakke – balancerende på de to bagerste hjul. For det er kun de to hjul, der rører jorden og kører rundt. Det forreste er slet ikke i omdrejninger og dermed ikke i spil. Det gør cyklen sindssygt usikker. (Der er jo for pokker tre hjul af en grund) Den er slet ikke designet til at køre på to hjul. For det andet, så er der ikke nogen, der styrer. For styret sidder jo på forhjulet, som er sat ud af spil. Så den slingrer afsted fra højre til venstre uden en kurs. 

Kan du se det for dig? Det er er virkelig noget rod…

Det er det samme der sker, når vi glemmer at mærke os selv. Vi har – groft sagt – tre roller i spil (eller som i historien 3 hjul på cyklen): Forælder. Medarbejder. Os selv. Tre roller med vidt forskellige krav, ønsker og behov, men to af rollerne er meget mere højlydte end den tredje:

  1. Medarbejder
    De krav og forventninger om resultater, som vores arbejde stiller, er meget tydelige, præcise og ofte målbare: Skriv den her rapport. Lav denne præsentation. Gennemfør Projekt X. Fix Y inden Z dage. Det er nemt at forstå og svært at overhøre.

  2. Forælder
    De ønsker vi har til os selv om at være gode forældre er sammen med vores børns højlydte og gennemtrængende krav meget lette at få øje på: jeg vil have en is. Jeg har lavet lort. Jeg er suuuuulten. Vil du hoppe på trampolin? Jeg har slået mig. Jeg vil ikke sove. Du er dum (ja, den sidste er ikke et krav, men sådan ender det tit hjemme hos mig).

  3. Dig selv
    Her er der helt stille…. For den sidste stemme råber ikke ligeså højt som de to andre. Den er nem at overhøre. Den kan også være stille i lang tid. Det er jo det første, vi lærer som nybagte forældre: at tilsidesætte egne behov. Og som de kompetente og ambitiøse forældre vi er, så bliver vi rigtig gode til det. Og hurra for det. Det er mega-sejt og helt vildt godt for vores børn. Vi må bare ikke være FOR gode til det i alt for lang TID. Vi skal tilbage til os selv igen eller i hvert fald nærme os lidt, så vi husker, hvad vi egentlig selv har lyst til. Hvordan er vores egne behov? Hvis du skulle gøre noget godt for dig selv, hvad skulle det så være? 

 

Hovedpointen med historien er, at du er nødt til at sætte dig i førersædet og træffe beslutningerne om, hvad DU gerne vil. Mærk efter, hvad der er rigtigt og rart for dig. Hvis det kun er de to bagerste hjul, der bestemmer retningen, så kører du forvildet rundt – måske rigtig hurtigt – helt uden retning, for du kan ikke mærke, hvad du vil eller hvad der er rigtigt for dig.


Tre konkrete handlinger, så du kan komme tilbage i førersædet

  1. Sæt farten ned. Og bare rolig… hvis det eneste du hører i hovedet er: jeg ved ikke hvad jeg har lyst til…. Så er det HELT normalt. Du kan ikke mærke, hvad du har lyst til, når du har travlt eller er presset. Når du er nede i tempo, så mærk efter, hvad du virkelig har brug for. Forsøg ikke at regne det ud med dit hoved, men mærk efter. Træk vejret, der skal nok komme noget.

  2. Lav en liste. Når du er klar til at mærke efter, så lav en liste. Bare start på den. Du kan fortsætte og tilføje ting i en uendelighed. Men hav altid en liste over gode, dejlige ting, som du har lyst til at lave og som du ved er godt for dig. Det som du vil kalde egenomsorg. Et udpluk fra min liste ser sådan ud:
    - Læse en roman (helst en kærlighedsroman, som med garanti ender godt)
    - Bage boller
    - Gå en tur langs åen
    - Gå på cafe og drikke en kop kaffe, som andre har lavet til mig
    - Snakke i telefon med en god veninde
    - Meditation
    - Se sport i fjernsynet
    - Bade i havet
    - Spille fodbold
     
  3. Kom i tanke om, hvad du drømte om, da du var barn og ung. Hvad var dine interesser? Hvad drømte du om at lave/blive/være, når du blev stor? Måske kan du ikke huske noget (lige nu). Spørg en forælder, en søskende eller en god barndomsven. Eller hvis der ligger en gammel dagbog på loftet, så læs den igen med voksenøjne – måske gemmer der sig gode hints.
      

Vil du tilbage i balance?

Mangler du en retning? En ny retning for dit arbejdsliv? Eller en vej til at skabe balance i netop din situation? 

Drømmer du om at gå en ny vej, men ikke kan se den for dig, så prøv mini-forløbet Kickstart dit liv i balance, hvor vi med tre små skridt finder en ny retning for dig. Klik her og læs mere.

 

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.