Forløb og kurser

Det kan betale sig at arbejde mindre

arbejdsliv balance egenomsorg pause Jun 23, 2023

I denne klumme finder du ud af, hvorfor pauser i arbejdslivet er en fordel og hvad din printer kan lære dig om work-life-balance.

Grunden til at vi skal tale om pauser er, at der er et stigende mismatch imellem udbuddet af knokleri på arbejdsmarkedet og stigende efterspørgsel på et mere balanceret liv. Mens vores statsminister svarer ”Glem det, venner” sukker en stadigt større del af befolkningen efter mindre travlhed, mere trivsel og større frihed. Det kommer til udtryk i tidens trends som ”quiet quitting”, ”the great resignation” og ”less work”-bevægelsen. Kort fortalt: vi siger op mentalt eller fysisk og drømmer om at arbejde mindre.

 

Hvad kan din printer lære dig om balance?

”Afskriver jeg mig selv på arbejdsmarkedet, hvis jeg skruer lidt ned for arbejdet i en periode?”

Denne sætning hører jeg ofte, når jeg taler med hårdtarbejdende ledere og medarbejdere. Den bekymring mærker jeg også selv nogle gange, men så får jeg heldigvis en hjælpende hånd fra min printer, for den kan faktisk hjælpe med at knække dén nød.

 

Kender du det her: du er på kontoret. Du har travlt og er lidt for sent på den til et møde. Du skal lige printe et vigtigt notat på vejen hen til mødelokalet. Du når hen til printeren og… intet sker.

”Printeren kalibrerer…..” står der i displayet.

Vildt irriterende!! For der er ikke noget, du kan gøre. Du må vente til printeren er færdig med…. hvad det nu end er den gør, når den kalibrerer… Men du ved, at den først kan printe igen, når den er færdig.

Det er en del af printerens funktion (dens arbejde, kunne vi sige…) at hvile/rense/lade op [indsæt selv, hvad du tror kalibrering betyder] for at kunne præstere.

Det kan vi lære noget af!

At se hvile som en del af vores arbejde. For vi kan ikke præstere og performe uafbrudt over en længere periode. Vi har brug for hvile. Så i stedet for at se pauser og restitution som dovenskab eller spild, så se på det som en integreret del af ydelsen. Ingen stiller jo spørgsmål ved at printeren gør det.

Du skal også gøre det.

 

Pauser giver nye ideer

Pointen er, at det ofte er i pausen, at vi kommer i tanke om netop det, vi havde brug for at få indsigt i. I pausen, hvor du ikke præsterer noget som helst, får din hjerne lov til at slappe af og restituere – og netop dér, bliver der plads og overskud til noget nyt.

For mit eget vedkommende, så har jeg oplevet pauser som livgivende både i stor og lille skala. Da min familie og jeg flyttede fra København til Ribe i 2021 tog jeg et sabbatår. Et år uden arbejde, men med pause og drømme om at designe et nyt arbejdsliv. Det var ikke let. For jeg blev hurtigt bekymret: Hvad skal der ske? Hvordan skal mit arbejdsliv se ud? Kan jeg overhovedet noget særligt? Osv. Osv.

Det var først, da jeg kom ned i tempo, at jeg fandt frem til løsninger og kunne se nye muligheder. Pausen gav mig netop det, jeg havde brug for. Ny energi og nyt fokus.

I dag gør jeg som min printer og lægger pauser ind til at ”kalibrere”: en gåtur i naturen, en hurtig middagslur (jeg har en dertil indrettet sofa på mit kontor) eller en pause med en god bog. Når jeg glemmer det, kommer regningen med det samme:  Jeg får skyklapper på og farer rundt som en flue i en flaske efter den næste korte deadline. Jeg har opdaget, at jeg får mine bedste ideer, når jeg holder pause – især når jeg børster tænder.

Så hermed en invitation til at finde ud af, hvordan du skaber hvile, restitution og genopladning i et langt arbejdsliv – hvordan ”kalibrerer” du?

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.