Forløb og kurser

Dyrebare lektioner: vores hunde lærer os at leve i balance

balance familie kompetencer udviklingsveje Oct 17, 2023

Mød Gibson: vores Cocker Spaniel på 8 år. Gibson tror han er et menneske og sover med dyne og hovedet på puden. Han gav engang sig selv et brud på halen, fordi han af glæde logrede for hårdt mod et bordben. Er nogen i familien kede af det, så lægger han sig ovenpå en til trøst.

Gibson er en kærlig hund og vi elsker ham højt…. Men Gibson er også intens, højtråbende og selvhævdende. Han godtager ikke et nej og hvis du som gæst ikke klapper ham som den første, så gør han højlydt indtil du overgiver dig. Som vores seneste gæst udtrykte det: ”han overfalder mig med lyd”.

 

”Du får præcis den hund, du har brug for” sagde min kloge hundetræner og Gibsons opdrætter ofte.

Sådan opdagede jeg, at vores hunde er en gave, fordi de kan lære os noget vigtigt, som vi har brug for at lære. Hvis vi lytter.

 

Tag nu mig for eksempel: jeg har en genstridig vane med at skynde mig. Jeg taler hurtigt, går hurtigt og tænker hurtigt og hvis andre har travlt, så smitter det, så jeg skynder mig endnu mere. Hvis jeg bruger min indbyggede travlhed sammen med Gibson, så ender det med, at vi stresser hinanden og sammen bliver endnu mere højlydte.

Med Gibson har jeg brug for at være rolig, afslappet og tydelig. Evner, som ikke kommer nemt til mig, men som jeg har brug for – også i andre dele af mit liv: på mit arbejde og med mine børn. Når han råber af mig for at komme hurtigt ud af døren, må jeg trække vejret og tage det roligt. Når han trækker i snoren for at komme afsted, må jeg stå stille og vente. Derfor takker jeg Gibson for at give mig den daglige træningsbane, som jeg har brug for.

Selv hvis du ikke har din egen hund at øve dig på, så kan hunde lære os vigtige leveregler, som hjælper os med at skabe balance i livet.

 

Nærvær

Hunde er eksperter i nærvær. De kan gå fra lysvågne til dyb søvn på få øjeblikke og lige så hurtigt i den modsatte retning. Det kan vi alle lære noget af. Tænk bare på gåturen med hunden: Din hundeven snuser til jorden, kigger på dig og nyder turen. Og dig: hvis du minder bare lidt om mig, så vil dine tanker vandre fra et problem på jobbet, til vasketøjet og aftensmaden, til den ferie du drømmer om eller det skænderi du engang havde med en ven, en irritation over grøden i åen tilbage til jobbet og så forfra igen.

 

Nye oplevelser

Det er irriterende at gå tur med en hund, der trækker i snoren. Men se det fra den lyse side (det kan blive nødvendigt, hvis du som mig er blevet trukket i i 8 år), så kan din hund ende med at trække dig hen til et smukt sted i skoven eller til et flinkt menneske at snakke med. Det er en gave vores hunde giver os: de tager os steder hen, vi ellers ikke ville være kommet, og viser os ting, vi ellers ville være gået glip af.

 

Samling på flokken

Hvis en i vores familie ikke er hjemme, så kan Gibson ikke slappe af. Så ligger han enten og kigger længselsfuldt på hoveddøren eller piber insisterende til dem, der er hjemme. Når vi alle igen er samlet, så kan han slappe, lægge sig lige i midten og endelig falde i søvn: tryg og glad. Når vi mennesker oplever ubalance i dagligdagen, så kan det ganske simpelt være et udtryk for, at vi er for meget væk fra hinanden. Vi bor i et land, hvor forældre og børn er adskilt fra hinanden langt de fleste (gode) timer af dagen, og hvis det skurrer indeni, så kan det være et tegn på, at vi – ligesom hunde – har brug for at få samling på flokken.

 

Herfra lyder en stum tak til alverdens hunde for deres venskab og for deres dyrebare lektioner om nærhed, om nye oplevelser, der bryder hamsterhjulets trummerum og om at vi har det bedst, når vi er trygge i vores flok.

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.