Forløb og kurser

Sabbatår for voksne

arbejdsliv balance enneagrammet pause sabbatår Jun 22, 2022

Husker du studentertiden? Når huen er inden for rækkevidde, starter snakken også om sabbatår. Hvad skal du så bagefter? Da jeg blev student tog jeg til Norge. Jeg lærte at stå på snowboard, bestyre et Fjellhotel og købte en rustrød bil med kælenavnet Brit, som knap kunne køre. Jeg tjente mine egne penge og brugte dem igen. Året efter gjorde jeg det hele en gang til. Nogle fornuftige voksne vil gerne have unge mennesker til at skynde sig videre på en uddannelse, mens andre anbefaler, at de finder ud af, hvad de gerne vil. Den her blog handler om, hvorfor sabbatår ikke kun er for nybagte studenter, men for os alle sammen.

Vores liv og arbejdsliv bliver længere og længere. Pensionsalderen hæves støt og for mit eget vedkommende kan jeg se frem til at nyde mit otium, når jeg fylder 72,5 år. Jeg startede mit arbejdsliv, da jeg var 26 år og kan altså rundt regnet se frem til at arbejde i 46 år. Læg dertil 10 års ungdoms- og studiejobs. Vi er nødt til at snakke om, hvordan vi indretter et langt arbejdsliv, så vi 1) kan holde til det 2) nyder turen undervejs 3) forbliver relevante og skarpe.

Her kommer et lille eksempel. Jeg husker tydeligt min barndoms bilferier til Sydfrankrig. Turen derned var fuld af forventning. Hjemturen var lang og skulle overstås i en fart. Jeg husker fornemmelsen af at have suset afsted med 130 km/t på de tyske motorveje i timevis, for så til sidst at svinge ind på en søvnig landevej. Pludselig føles 80 km/t som seriøs sneglefart. Jeg er blevet fartblind! Og jeg opdager det først i det øjeblik farten sættes ned og landskabet ud af vinduet vender tilbage. Nu er der natur, fugle, udsigt, landsbyer og alt muligt spændende at kigge på – og langsomt føles tempoet igen normalt. Pointen med historien er, at vi nogle gange er nødt til at tage det langsomt – både for at komme frem og for at nyde turen. Hvis vi suser afsted non-stop, så misser vi detaljerne undervejs og risikerer at brænde ud. 

Min familie og jeg tog et sabbatår i 2021. Vores sabbatår blev brugt på at flytte fra København til Ribe og slå rødder et nyt sted. Børnene var hjemme den første tid, så de kunne finde sig til rette i et nyt hus og en ny by. Starten i vuggestue og børnehave blev god og tryg. Jeg har taget en ny uddannelse, langsomt startet min egen virksomhed og er begyndt at spille fodbold. Vi har lært nye mennesker at kende, bygget et gyngestativ og gået mange ture langs åen. Det har været fabelagtigt! Ligesom i historien, så tog det tid at komme ned i tempo efter mange års høj fart.

Anne Skare er fremtidsforsker og kalder fænomenet for ”pausesamfundet”. Pauser til at gå på opdagelse. Pauser til at være sammen. Pauser til at lære nyt og ikke blive slidt ned. Tim Ferris (forfatter til bogen ”4-timers arbejdsuge”) kalder det for ”mini-pensioner”. I stedet for at vente og udskyde de ting, vi drømmer om til en fjern fremtid, så læg små ”pensionslommer” ind undervejs. Hjemme hos os kalder vi det for sabbatår. I bund og grund handler det om at stoppe op og holde en pause. Løfte blikket og se nye muligheder. Finde ro og måske en ny retning. Min gode veninde holder lige nu 4 måneders orlov fra sit succesfulde job. Hvad skal hun? Gå til spansk. Udelukkende fordi det er sjovt og givende at lære et nyt sprog. Det er jeg helt vild med! 

Jeg er fortaler for et fleksibelt arbejdsliv, som vi kan tilpasse den livsfase, vi er i. For mit vedkommende handler det om mindre fart på, mens børnene er små. Hvad skulle du lave i dit sabbatår?

 

Et sabbatår? Ååh, det lyder dejligt. MEN… 

… det får jeg aldrig råd til/tid til/mulighed for [indsæt selv forhindring…]

Kender du den stemme, der lynhurtigt finder på 10 forhindringer, før drømmen overhovedet er blevet sagt højt? Det er ”drømme-kvæler-stemmen” og den er rigtig rationel og logisk og praktisk anlagt. Den hjælper os med rigtig mange ting, fx med at være fornuftig og ansvarlig, men den er altså ikke super-skrap til det med at give drømme luft under vingerne.

Har du en drøm, der spirer, men ikke kan se, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre? Så kan enneagrammet hjælpe dig. Med en enneagramtest får du øje på dine styrker og svagheder og du finder ud af, hvorfor du handler (eller ikke handler) som du gør.  

Sådan fungerer det:

  1. Enneagramtesten. Vi mødes på Zoom i halvanden time. Jeg stiller dig en række spørgsmål og sammen finder vi frem til din type. Vi undersøger, hvad der forhindrer dig og du bliver klogere på, hvilke egenskaber det vil styrke dig mest at udvikle, så du får lettere ved at gå efter dine mål og drømme.
  2. Mulighed for at tilkøbe to opfølgende sessioner (à en time på Zoom), hvor vi med din nye viden om din enneagramtype arbejder med din drøm og lægger en plan for, hvordan du går efter den. 

I tvivl? Kontakt mig og lad os finde ud af, om det er noget for dig - klik her for at booke en tid. Du kan også se flere af mine forløb ved at klikke på knappen nedenfor.
 

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.