Forløb og kurser

7 måder at hvile på: Mangel på energi kureres med mere end søvn

balance drænet egenomsorg hamsterhjul pause Jan 23, 2024

I årevis har jeg troet, at den eneste måde at genoplade på var at sove. Da jeg blev mor, følte jeg mig i konstant søvnunderskud, og Kesis sang ”jeg har ikke sovet i et år” var mit livs soundtrack. 

Det forunderlige er, at efter børnene er blevet større (nu fem og syv år) og faktisk sover hele natten, så er jeg stadig træt og udmattet. Det er nærmest mit standardsvar på spørgsmålet, hvordan har du det? ”Godt, men træt”.

Jeg har forsøgt at fikse en kronisk mangel på energi med mere søvn – uden at det virkede?

 

Det var øjenåbnende for mig at finde ud af, at søvn og hvile ikke er det samme.

I min stræben efter søvn kom jeg til at overse andre måder at hvile på. Derfor blev jeg glad, da jeg faldt over den amerikanske læge og forfatter Saundra Dalton-Smith og hendes syv måder at hvile på, som på hver sin vis genoplader batterierne.

Søvn har jeg styr på. Tjek. Og det er den første metode: Fysisk hvile

Passiv fysisk hvile (middagsluren) kan med fordel kombineres med aktiv fysisk genopladning som yoga, massage, udstræk. Alt sammen afslappende og genopbyggende for vores fysik.


Mental hvile
er sagen, hvis du som jeg lider af tankemylder. Jeg har en holdning til alt. Og der er aldrig stille på øverste etage. Det er en fordel til en brainstorm, eller hvis nogen spørger om min holdning til alt fra daginstitutioner over amerikansk storpolitik til katteopdræt, og hvad der måtte være derimellem. 

Til gengæld er jeg udfordret ved sengetid, når hjernen kører på højtryk med dagens indtryk. Derfor har jeg brug for små pauser i løbet af dagen, hvor jeg stopper op og ikke foretager mig noget - samt en lille notesblok på sengebordet til at nedfælde alle de ideer, der dukker op ved sengetid.


Sansemæssig hvile
er højaktuel i vores højhastighedssamfund med sociale medier, onlinemøder, storrumskontorer og konstant baggrundsstøj og informationsstrøm. 

Giv dine sanser et tiltrængt hvil og luk øjnene i et minut midt på dagen, sluk bilradioen og afskær dig fra elektronik sidst på dagen. 

”Stilhed!” Er blevet mit mantra, efter at jeg opdagede, hvor meget støj der er i mit liv.


Hvem havde troet, at kreativitet kunne være hvile? Ikke mig. Men ikke desto mindre er naturen, kunst, hobbyer, inspirerende steder, kreative sysler alt sammen kilder til kreativ hvile.

Når jeg spørger strikkere, hæklere, boglæsere og hundeluftere om den ro og energi, de høster af deres aktiviteter, er der ingen tvivl om, at her er potentiale for ny energi.


Emotionel hvile
er min akilleshæl og måske en særlig øm tå for mange småbørnsforældre: 

Det handler om at have tid og plads til at udtrykke egne følelser og behov og f.eks. tillade sig selv et sandfærdigt svar på spørgsmålet: ”Hvordan går det?”. 

Som småbørnsforældre er vi 100 meter-mestre i at udsætte og undertrykke egne behov, men den slags hober sig op og sluger energien i det lange løb.


Social hvile
er den sjette måde at lade batterierne op på. For mig handler det om alenetid, for jeg er omgivet af mennesker næsten 24/7. Selv når jeg er på badeværelset, står der ofte et barn og råber gennem nøglehullet: ”Hvad laver du, mor?”.

Det sociale pusterum handler dog også om kvaliteten af de relationer, vi omgiver os med. Negativitet i for store mængder dræner energien.


Den syvende måde at hente ny energi på er spirituel hvile. Følelsen af at være en del af noget større end dig selv. 

Mulighederne er uendelige: kirkegang, bøn, meditation, kigge på stjernehimmelen eller havet, bidrage som frivillig i en god sags tjeneste, skabe glæde og sammenhold i den lokale forening. You name it. 

Det giver ro at hæve blikket.


Jeg håber, at de syv metoder kunne inspirere dig til at se flere muligheder at kurere mangel på energi end udelukkende med søvn. Det er gået op for mig, at alt kræver energi, men kun en lille del er fysisk energi.

God dag og godt hvil!

 

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.