Forløb og kurser

Hamsterhjulet tager fart efter ferien – sådan hopper du af

10 hacks arbejdsliv balance hamsterhjul Aug 04, 2022

Lige nu er de små på vej tilbage i institution og skole, mens de voksne atter sætter sig tilrette bag skrivebordet. Overgangen fra feriens langsommelighed til hverdagens fart er mærkbar. Her kommer mine bedste råd til, hvordan du bremser tempoet, så hamsterhjulet ikke sætter i topfart fra dag 1.

Advarsel! De her råd er lidt mere hårdkogte end de gængse. Til gengæld virker de, hvis du tør…

Hvert år kommer de samme, gamle råd til at komme stille og roligt i gang: Start med en kort uge, lav et overblik, begynd med det letteste etc.

Alt sammen gode råd. Hvis de fungerer for dig, så fortsæt endelig med det!

Min oplevelse er, at de – måske – udsætter hamsterhjulstempoet i en periode, men de fikser ikke den grundlæggende ubalance.

 

Brems hamsterhjulet
Hvis du har den mindste knude i maven over at komme tilbage på arbejde igen. Hvis en lille stemme hvisker ”åh nej, this again…” Så lyt til den! For himlens skyld, hvor kan vi overhøre mange advarsler. Tro mig. Jeg har overhørt dem alle sammen selv. Men de holder ikke op. Så du kan lige så godt lytte nu. Du sparer dig selv for en masse besvær.

Her kommer mine bedste råd. De går lidt mere radikalt til værks, men til gengæld virker de.

1. Den gyldne regel, du skal kende
80/20-modellen handler om, at 20 % af det vi laver på vores arbejde skaber 80 % af resultaterne. Læs den lige igen! Det betyder også, at i de resterende 80 % af tiden skaber vi kun 20 % af resultaterne. Suk.

Hold op med at lave pseudoarbejde. NU. Fokuser på de 20 %, hvor du skaber ægte værdi. Det er sikkert også der, det er sjovest at være dig. Helt seriøst, lad være med at lave det andet. Hvis nogen spørger eller hæver et øjenbryn, så fortæl om de ægte resultater, du har skabt – i stedet for at fedte rundt i et excel-ark.

2. Gå tidligt hjem
Klokken 13 er tidligt. Lav en eller to VIGTIGE ting, og så går du hjem. Ikke den første uge, men så tit, du kan slippe afsted med det. Gør det til en vane. 37 timer om ugen er bare et tal. Lad være med at hænge dig i det. Skab værdi. Gå hjem. Bum.

3. Sig NEJ
Øv dig i at sige mere nej. Til det kedelige og det som dræner dig. Den nemmeste måde at sige NEJ på, er at begrunde det med dit JA. Det fungerer sådan her:

”Det ville jeg gerne, men jeg kan desværre ikke, for jeg har lovet mine børn at tage på legepladsen”

”Det kan jeg godt se er vigtigt, men jeg må sige nej, for jeg er i gang med X, som er rigtig vigtigt for Y”

Du sætter fokus på det, du har valgt at sige JA til og som er vigtigt for dig. Hvis det er svært, så lav en liste. En drømmeliste med de ting, som du GERNE vil bruge din tid på. Alt det, som lige nu ryger bagerst i rækken og mærket ”senere” eller ”utopi” eller ”når bare x, y, z”. Listen er din gulerod, der hjælper dig med at sortere i arbejdet, prioritere bedre, sige mere nej og bruge din tid rigtigt.

 

Hvad drømmer du om?

At lære spansk? Tilmeld dig nu. Ligger det torsdag formiddag? Gør det alligevel.

Vil du gerne lave en køkkenhave? Stik spaden i mulden (eller er det for sent på sæsonen nu…? Aner det ikke – you tell me!) og start en blog om det. Nu.

Vil du danse salsa? Du kender godt svaret…. Det kommer kun til at ske, hvis du prioriterer det.

 

Synderen er dårlig samvittighed.

Men åh nej…. Nu kommer alle indvendingerne og forhindringerne.

Det kan jeg jo ikke, for vi har det her projekt med deadline om tre uger. Det kan jeg ikke tillade mig, for jeg skal jo levere for den løn jeg får. Det går min chef aldrig med til (nej, måske ikke, hvis du spørger først… eller vent, jo måske gør hun…??)

Det er sandsynligvis, fordi du har dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed over ikke at levere nok eller hurtigt nok. At du går tidligt for at hente dine børn. Eller også er de syge… At de andre er bedre og dygtigere end dig. At du mangler den der uddannelse.

 

Kender du følelsen?
Så har du brug for min ”Det-er-ikke-snyd-og-du-kan-godt-tillade-dig-det-peptalk”. Den får du fingre i her – sammen med mine 10 hacks til at arbejde mindre uden at gå ned i løn. Det er lige præcis, hvad du har brug for efter sommerferien, så du får bremset tempoet og undgår at få travlt.

 

Du kan arbejde smartere allerede i dag

Skab dig lidt tiltrængt luft og albuerum i hverdagen. Få 10 hurtige metoder til at arbejde smartere, frækkere og mere effektivt, så du kan holde fri med din familie.

For kun 299 kr. får du fingrene i online-kurset:

Sådan arbejder du mindre uden at gå ned i løn – 10 hacks til vidensarbejdere, der ønsker mere frihed og tid til familien. Klik her og kom i gang med det samme.

 

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.