Forløb og kurser

Livsbalance - Er du integrator eller seperator?

arbejdsliv balance hamsterhjul May 19, 2023

Da jeg blev mor, ændrede mine vaner sig. Det var dér jeg blev klar over, at det er vigtigt at kende sine præferencer for at skabe balance mellem arbejde og familie.

Læs med her og find ud af, om du foretrækker at integrere eller adskille familie og arbejde.

 

I mit arbejder snakker jeg med mange hårdtarbejdende forældre, der længes efter mere balance i hverdagen. Det er mennesker, der:

  • Har travlt hele tiden og drømmer om mere ro, nærvær og overskud
  • Synes at arbejdet tager for meget kostbar tid og energi
  • Savner tid og nærvær med deres børn

 

Der findes ikke en standardopskrift på at skabe balance i hverdagen. Balance er en tilstand, hvor du har energi og overskud. Nogle trives i krævende jobs og føler sig i balance. Ofte fordi de arbejder med noget meningsfuldt og oplever stor egenkontrol over opgaver, indhold og arbejdspres. Andre kan arbejde mindre, men i kedelige eller meningsløse roller og stadig føle sig ude af balance.

 

Løsningen vil altid være individuel. Din balance er ikke det samme som min balance. Jeg selv stornyder fleksibiliteten ved at være selvstændig og selv være herre over min tid og mine opgaver, men bekymringer og usikkerhed kan jeg ikke efterlade på kontoret. De følger med i Netto og på gåturen med hunden - og det fungerer ikke for alle.

 

Kernen i balance er, at det er en bevægelse. Ikke stilstand. Balance skifter fra dag til dag og igennem livet. Der er forskel på, hvad du har brug for, når du er 20-årig studerende og når du er 35 med to små børn og igen når du nærmer dig pensionsalderen. Forskellige livsfaser kalder på forskellige løsninger.

 

I forskningen inden for work-life-balance er der en vigtig forskel mellem os mennesker, som handler om de grænser vi ønsker os i forhold til arbejde og familie.

 

Integratoren

Nogle har præferencer for at integrere arbejde og familie. Integratoren tager telefon og computer med på ferie og trives med en konstant sammenblanding mellem familie og arbejde. En integrator nyder skiftende roller i løbet af dagen og skifter let og elegant mellem at se en film, lave aftensmad og tage et arbejdskald på telefonen. De mange valgmuligheder ses som en gave.

 

Seperatoren

Andre foretrækker at adskille arbejde og familie. Seperatoren ønsker klare grænser og arbejder helst på kontoret (eller hvor du nu er) i fastlagte tidsrum frem for det mere udflydende hjemmearbejde. Seperatoren gør sine opgaver færdige og lukker så døren eller computeren indtil næste dag, frem for at arbejde videre efter børnenes puttetid.

 

Mange integratorer vil ofte have deres venner og omgangskreds på arbejdspladsen, mens seperatoren foretrækker at have sit sociale liv uden for arbejdet. For seperatoren er den årlige julefrokost tit noget, der bare skal overstås, mens integratoren har det som en fisk i vandet.

 

Jeg selv er primært en seperator. Jeg nyder at holde fri, når jeg holder fri og at arbejde, når jeg arbejder. Da jeg fik børn blev mine seperator-præferencer virkelig udfordret, fordi jeg blev nødt til at tage min computer med hjem og gøre mine opgaver færdige om aftenen, når børnene var puttet. Det gav mig følelsen af ubalance, fordi jeg aldrig havde fri. Hvert eneste øjeblik var fyldt ud enten med arbejde eller forældretid.

 

I dag har jeg et mere udflydende arbejdsliv, fordi jeg har min egen virksomhed og primært arbejder hjemmefra. Men jeg holder fast i mine seperator-vaner, fordi de skaber en sund balance for mig. For eksempel har jeg mit eget kontor i vores hus, hvor jeg kan lukke (og låse) døren, når jeg er færdig, så følger der ikke computer og huskelister med ind i stuen.

 

Tit er forældre integratorer mere af nød frem for af lyst. Men små vaner og handlinger kan hjælpe dig på vej til en bedre balance.

 

Hvad kan du mest genkende dig selv i?

 

Måske er et af forløbene noget for dig?

Nogle gange kræver forandringer, at man har nogen at støtte sig op af. Særligt i starten, hvor vanens magt er så stærk. 

Her kan du læse om mine forløb - måske et af dem er det, du har brug for for at sætte forandringsprocessen igang.